سالمندان اراک ،بیایید با هم به آینده فکرکنیم

مجموعه مقالاتی پیرامون سالمندان آلزایمری

سالمندان اراک ،بیایید با هم به آینده فکرکنیم

مجموعه مقالاتی پیرامون سالمندان آلزایمری

در ایران هر 12 دقیقه یک نفر آلزایمر می گیرد

در ایران هر 12 دقیقه یک نفر آلزایمر می گیرد


گزارش های جهانی حاکی از آن است که هر هفت ثانیه یک نفر به دمانس مبتلا شده و هر 20 سال تعداد افراد مبتلا به این بیماری دو برابر می شود. 
 


این آمار در ایران هر دوازده دقیقه یک نفر است. تخمین زده می شود تا سال2040 تعداد مبتلایان آلزایمر به هشتاد میلیون نفر برسد. به همین خاطر در بسیاری از کشورهای دنیا یکی از مهمترین اولویت های بهداشتی، پیشگیری از بروز آلزایمر است.

 

خطر ابتلا به آلزایمر با افزایش سن افزایش می یابد و وقوع و شیوع آن برای هر پنج سال افزایش سن بعد از سن 60 سالگی، دوبرابر می شود. برای افراد بالای 60 سال، فراموشی دومین علت سال ها زندگی با ناتوانی می باشد.

 

پیام رئیس انجمن جهانی آلزایمر به مناسبت روز جهانی آلزایمر 

 

در پیام دیزی آکوستا آمده است:
 

هر سال که می گذرد من به خوبی می بینم که چگونه حرکت جهانی دمانس، حجم و کیفیت اطلاع رسانی را در روز جهانی آلزایمر، ۲۱ سپتامبر گسترش می دهد. این فعالیت نه فقط اطلاعات افزوده ای در اختیار منطقه، سطح کشورها و جهان قرار می دهد بلکه مشکلات اجتماعی، بهداشت و اقتصادی را که این بیماری بدنبال دارد را نیز پر رنگ تر نمایان می کند.

 

در حال حاضر ۳۶ میلیون نفر با بیماری دمانس زندگی می کنند. به همین دلیل نیاز داریم این بیماری بیشتر معرفی شود تا بتوان خدمات پزشکی و حمایتی را بهبود بخشید.

 

با این حال این ارقام، چشم انداز ناامید کننده ای را ترسیم می کنند. ولی ما باید چهره های فعال دمانس را به خاطر داشته باشیم؛ از مراقبین گرفته که با کار طاقت فرسای خود از افراد مراقبت می کنند تا محققان و دانشمندان که با صرف وقت زیاد، دانش ما از بیماری را افزایش می دهند تا بلکه درمان بهتری برای بیماری دمانس پیدا کنند.

 

از همه مهمتر، افراد مبتلا به بیماری دمانس هستند که به جای آنهایی که دیگر نمی توانند حرف بزنند، صحبت می کنند. در روز جهانی آلزایمر 2011 ، دل ما به شماست و سپاسگزاریم. امیدواریم که تلاش شما همچنان ادامه یابد.

 

من برای تمام انجمن های عضو انجمن جهانی بیماری آلزایمر و تمام آنهایی که برنامه های مفصلی در سراسر دنیا برای این روز تدارک دیده اند، آرزوی موفقیت دارم و امیدوارم که نتایج ارزنده این اطلاع رسانی، منافع طولانی مدت برای بیماران و مراقبان آنها به همراه داشته باشد.


پیشگیری از معلولیت با تشخیص زودهنگام «آلزایمر»

 

تنهایی و انزوا، زندگی ناسالم، غذای ناسالم، ورزش نکردن، داشتن کلسترول، قند خون و وزن زیاد، فشارهای عصبی، مصرف سیگار، خوردن نوشابه‌های قندی و ضربه سر از جمله عوامل خطر ابتلا به بیماری آلزایمر هستند.

 

مدیر عامل انجمن آلزایمر با اشاره با این‌که تا ۲۰ سال آینده جمعیت کشور وارد دوره سالمندی می‌شود، گفت: تشخیص زودهنگام آلزایمر به این علت مورد اهمیت است که به ازای هر یک سال تشخیص زود‌تر این بیماری، می‌توان تا پنج سال ابتلا به معلولیت را به تاخیر انداخت.

 

معصومه صالحی با بیان اینکه شعار امسال روز جهانی آلزایمر «تشخیص زودهنگام» است، افزود: اهمیت این نامگذاری در این است که هر تشخیص زودهنگامی در دنیا موجب صرفه جویی ۱۰ هزار دلاری می‌شود.

 

وی گفت: ما خواستار توجه بیشتر وزارت بهداشت به این بیماری هستیم. زیرا جمعیت سالمندی کشور روبه افزایش است و در طول دو دهه آینده حدود ۲۵ درصد جمعیت سالمند خواهیم داشت.

 

صالحی با اشاره به این‌که اکنون جمعیت ما در دوره میانسالی قرار دارد، افزود: این جمعیت ۲۰ سال دیگر وارد دوره سالمندی می‌شود و قطعا آمار ابتلا به آلزایمر افزایش خواهد یافت.

 

وی گفت: سازمان جهانی بهداشت همزمان با روز جهانی آلزایمر جلسه‌ای تشکیل خواهد داد و طی صدور بیانیه‌ای تلاش می‌کند بیماری آلزایمر در اولویت بیماری‌های غیر واگیر قرار بگیرد.

 

صالحی با بیان اینکه انجمن آلزایمر در این زمینه آماده همکاری با وزارت بهداشت است افزود : تشخیص زودهنگام به این علت اهمیت دارد که اگر بتوانیم حتی یک سال زود‌تر بیماری را تشخیص بدهیم، می‌توانیم پنج سال از ایجاد معلولیت آن فرد جلوگیری کنیم.

 

مدیر عامل انجمن آلزایمر با طرح این سوال که وزارت بهداشت چه برنامه‌ای برای آینده دارد، گفت: دوسال گذشته برنامه‌ای تحت عنوان «طرح دمانس کشوری» از سوی انجمن تدوین شد و جلساتی هم در این خصوص با وزارت بهداشت تشکیل شد اما متاسفانه هنوز به نتیجه نرسیده است. هدف از این طرح این بود که وزارت بهداشت به آلزایمر به عنوان یک بیماری توجه کند و آن ‌را در دستور کار خویش قرار دهد.


صالحی در توضیح پروسه تشخیص زودهنگام بیماری آلزایمر تاکید کرد: خانواده‌ها به ۱۰ علامت هشدار بیماری آلزایمر توجه کنند.

 

وی افزود: اگر سالمندشان دچار اختلال حافظه و رفتار، مشکل در انجام کارهای عادی، ضعف بیان، گم کردن زمان و مکان، ضعف یا کاهش قدرت قضاوت، مشکل در تفکر ذهنی، جا به جا گذاشتن اجسام، تغییرات در حالات و رفتار، تغییرات در شخصیت و از دست دادن انگیزه شد حتما به پزشک مراجعه کنند تا تست حافظه و تست افسردگی برایشان انجام شود که اگر مشخص شد این علائم به معنای شروع دمانس و یا آلزایمر است، زود‌تر در سیکل درمان قرار بگیرند و کیفیت زندگی بهتری داشته باشند.

 

مدیر عامل انجمن آلزایمر درباره برنامه‌های این انجمن به مناسبت فرارسیدن روز جهانی آلزایمر، گفت: جشنواره فرهنگی ورزشی به مناسبت روز آلزایمر ۳۱ شهریور از ساعت ۱۷ در پارک نرگس شهرک اکباتان برپا می‌شود. همچنین در ۲۵ نقطه سراسر تهران ایستگاه‌هایی را با کمک داوطلبین هلال‌احمر ایجاد کرده‌ایم که با توزیع جزوات آموزشی به مردم درخصوص این بیماری و چگونگی تشخیص زودهنگام و اصول پیشگیری اطلاع رسانی می‌کنند.


10 نشانه هشدار دهنده در بروز آلزایمر

آلزایمر که نوعی از اختلال مشاعر است، موجب بروز مشکلات حافظه‌ای، رفتاری و فکری می‌شود.

 

علائم این بیماری معمولا به کندی پیشرفت می‌کنند و به مرور زمان وخیم‌تر می‌شود تا جایی که درکار‌های عادی روزانه و زندگی روز‌مره اختلال ایجاد می‌کند.

 

به گزارش انجمن جهانی آلزایمر، 10 نشانه هشداردهنده این بیماری عبارتند از:


1 ـ تضعیف حافظه و بروز حالت‌های فراموشی که زندگی روزمره را مختل می‌کند.

 

یکی از شایعترین علائم آلزایمر از دست دادن حافظه بویژه فراموش‌ کردن اطلاعاتی است که فرد بیمار اخیرا آن‌ها را به خاطر سپرده است. سایر موارد شامل فراموش‌ کردن تاریخ‌ها و روید‌ادهای مهم، پرسیدن مکرر اطلاعات مشابه و وابستگی به وسایلی مثل دفتر یادداشت و لوازم الکترونیکی برای به یاد‌آوردن موضوعات معمولی هستند.


2 ـ چالش در برنامه‌ریزی یا حل مسائل.

 

برخی افراد ممکن است تغییراتی را در توانایی‌شان برای برنامه‌ریزی یا کارکردن با اعداد و ارقام تجربه کنند. آنها اغلب رسیدگی به صورت حساب‌های ماهانه را فراموش می‌کنند و در تمرکز کردن و انجام کارهای طولانی‌تر با مشکل مواجه می‌شوند.

 

3 ـ مشکل در انجام کارهای معمول و ساده در منزل، محل کار و حتی تفریحات.

 

مبتلایان به آلزایمر اغلب در انجام و تکمیل کارهای روزانه و معمول با مشکل مواجه می‌شوند. آن‌ها حتی برای رانندگی کردن تا یک مقصد آشنا، مدیریت هزینه‌های کاری و یا به یا‌دآوردن قوانین بازی‌های مورد علاقه‌شان دچار مشکل می‌شوند.

 

4 ـ سردرگم شدن در زمان و مکان

 

مبتلایان به آلزایمر نمی‌توانند تاریخ‌ها، فصول و گذر زمان را دنبال کنند. آن‌ها گاهی فراموش‌می‌کنند که کجا هستند و چگونه خود را به این محل رسانده‌اند.


5 ـ مشکل در درک تصاویر

 

در برخی از افراد داشتن مشکل بینایی در واقع نشانه‌ای از آلزایمر است. آن‌ها هم‌چنین در خواندن، تشخیص مسافت و رنگ و تضاد نورها مشکل پیدا می‌کنند. گاهی اوقات وقتی مقابل آیینه قرار می‌گیرند، تصور می‌کنند فرد دیگری مقابل آن‌ها ایستاده و درک نمی‌کنند که تصویر خودشان است.

 

6 ـ پیدا کردن مشکلات تازه با واژه‌ها در گفتن یا نوشتن

 

مبتلایان به آلزایمر در دنبال کردن یا پیوستن به یک گفت‌ وگو ناتوان می‌شوند، آنها گاهی در حین گفت‌ وگو متوقف می‌شوند و برای ادامه صحبت‌های خود هیچ ایده‌ای ندارند و دائم جملات مشابهی را تکرار می‌کنند. هم‌چنین در پیدا کردن واژه‌های مناسب در بین مکالمه خود ناتوان می‌شوند.


7 ـ گذاشتن اشیاء در جای غیرمعمول و از دست دادن توان ردیابی مجدد برای پیدا کردن آن‌ها.

 

بیماران آلزایمری اغلب وسایل خود را در جاهای غیرمعمولی می‌گذارند و بعد جای آن‌ها را فراموش می‌کنند. به علاوه حتی توان آن را ندارند که با رجوع به حافظه خود جای قرار دادن وسیله‌ مورد نظر را ردیابی کنند.


8‌ ـ ضعف‌ و ناتوانی در قضاوت و تصمیم‌گیری

 

بیماران مبتلا به آلزایمر اغلب در قضاوت و تصمیم‌گیری دستخوش تغییراتی می‌شوند که توان‌ آن‌ها را در این زمینه‌ها کاهش می‌دهد.


9 ـ عقب نشینی از فعالیت‌های کاری و اجتماعی

 

این بیماران به تدریج خود را از برنامه‌های گروهی و فعالیت‌های اجتماعی و ورزشی کنار می‌کشند.


10 ‌ـ تغییر در خلق‌ و خو و شخصیت.

 

ویژگی‌های شخصیتی و خلق‌ وخوی این بیماران نیز تغییر می‌کند. آن‌ها دچار سردرگمی، تردید و ظن، افسردگی، ترس واضطراب می‌شوند و به سادگی در شرایط مختلف آشفته و پریشان می‌شوند.


نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد