سالمندانی که نگران اختلال حافظه خود هستند، برای اطمینان از سلامت حافظه خود جهت انجام تست حافظه میتوانند با انجمن آلزایمر ایران تماس بگیرند.
سالمندان برای اطلاع از سرویسهای حمایتی انجمن آلزایمر ایران و راهنماییهای این انجمن در مراجعه این افراد به متخصصین مربوطه میتوانند روزهای زوج از ساعت ۸تا ۱۶با شماره تلفن ۴۴۶۳۳۵۵۵تماس بگیرند.
انجمن آلزایمر ایران با ارایه بیش از چهار هزار مشاوره تلفنی در روز برای پیشگیری از آلزایمر تلاش میکند.
هم اکنون ۷۰۰بیمار مبتلا به آلزایمر تحت پوشش حمایتهای این انجمن هستند و بیش از ۲۰۰سالمند نیز برای پیشگیری از این بیماری از حمایت های پیشگیرانه انجمن آلزایمر برخوردار هستند.
یکی از اقدامات انجمن آلزایمر ایران در راستای آموزش و اطلاع رسانی در خصوص آلزایمر انتشار فصلنامه "قاصدک محبت" است که سالمندان میتوانند با اشتراک در این فصلنامه به آموزشهای لازم در مورد زندگی سالم در دوره سالمندی دست یابند.
علاقهمندان جهت دسترسی به این فصلنامه میتوانند با انجمن آلزایمر ایران تماس بگیرند.
انجمن آلزایمر ایران اقداماتی را همچون پذیرش، تشکیل پرونده و ویزیت بیماران، مشاوره روانپزشکی و تغذیه، برگزاری تورهای یکروزه آموزشی و تفریحی، سرکشی و عیادت از بیماران تحت حمایت در منزل و ارایه خدمات پرستاری در منزل انجام میدهد.
دیگر اقدامات این انجمن شامل مراقبت روزانه و توانمندسازی افراد تحت پوشش، اهدای وسایل و تجهیزات کمکی از جمله تخت و ویلچر به صورت امانتی در اختیار خانوادههای بیماران، آموزش خانواده و برگزاری همایشهای علمی و بیمه کردن یکی از داروهای آلزایمر است.
کارشناسان معتقدند با انجام روشهای پیشگیریکننده از جمله افزایش فعالیتهای فکری همچون حل پازل و جدول، یادگیری یک زبان جدید، حفظ کردن شعر و به طور کلی یادگیری یک نکته جدید در هر روز میتوان احتمال ابتلا به آلزایمر را کاهش داد.
افزایش فعالیتهای بدنی و ورزش به طور منظم و روزانه،جلوگیری از انزوا و افسردگی، حفظ و افزایش ارتباط با دیگران، جلوگیری از ضربه شدید به سر با رعایت نکات ایمنی و استفاده از کلاه ایمنی از دیگر اقدامات موثر برای پیشگیری از آلزایمر است.
با تغذیه مناسب و رژیم حاوی سبزیجات و میوههای تازه، مصرف ماهی حداقل هفتهای یکبار، مصرف روغن زیتون به علت داشتن اسید چرب امگا ،۳کاهش مصرف قند خالص و افزایش مصرف توت، کشمش، انجیر و خرما میتوان احتمال ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش داد.
بیمار مبتلا به آلزایمر اگر چه ممکن است حتی توانایی درک زمان، مکان و لغات را از دست بدهد اما متوجه احساسات و نوازش کردن میشود.
در بیمار مبتلا به آلزایمر رفتارهایی مثل سرگردانی، قدم زدنهای بیهدف، انجام اعمال تکراری یا جستجوی دائمی و درآوردن لباس دیده میشود باید دانست این رفتار عمدی نیست و دلیل وجود بیماری است.
بیمار مبتلا به آلزایمر دچار کاهش تواناییهای جسمی و حرکتی میشود باید تلاش کرد حداقل تواناییهای آنها را حفظ کرد.
مبتلایان به آلزایمر در نتیجه از دست دادن حافظه نسبت به جهانی که در آن زندگی میکنند بیاعتمادند در نتیجه ممکن است به اطرافیان نزدیک خود بدبین شوند و تهمتهای نامناسب به آنها بزنند، باید دانست علت این امر بیماری است و بیمار مقصر نیست.
بیمار مبتلا به آلزایمر ممکن است فراموش کند هنگام خرید پولی پرداخت کند بهتر است به مکانهایی که بیمار از آنان خرید میکند توضیحات لازم داده شود.
فراموشی جزء روند سالمندی نیست و باید فراموشی مکرر در سالمندان را جدی گرفت.
بیماری آلزایمر که هفته گذشته از شناسایی آن یک قرن گذشت، یک بیماری پیشرونده است که بر کارکرد مغز اثر میگذارد و تواناییهای ذهنی از جمله حافظه، قضاوت، استدلال و تصمیمگیری و تواناییهای جسمانی فرد را دچار اختلال میکند.
هم اکنون ۲۴میلیون نفر در دنیا مبتلا به آلزایمر هستند و همچنین حدود ۲۰۰هزار نفر نیز در ایران مبتلا به این بیماری هستند.
با تشخیص به موقع و زود هنگام بیماری آلزایمر میتوان سرعت پیشرفت آن را آهسته کرد.
خبرگزاری دانشجویان ایران - تهران
رییس انجمن تغذیه ایران با اشاره به این که سالمندان بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به بیماریهای ریوی، گوارشی و عضلانی هستند، اظهار کرد: تناسب در دریافت کالری، خوردن غذاهای کم چرب، کم نمک، پرکلسیم و پروتئیندار، مصرف سبزی، میوه و غذاهای حاوی ویتامینها، خودداری از تغذیه یک بعدی و رعایت نظم غذایی از اصول تغذیه مناسب و پیشگیرنده از بیماریها در سالمندان است.
دکتر سید ضیاء الدین مظهری در گفتوگو با خبرنگار «بهداشت و درمان» خبرگزاری دانشجویان ایران، با اشاره به این که بعد از سن 25 سالگی به ازای هر 10 سالی که به سن افراد اضافه میشود از مقدار نیاز آنها به انرژی کاسته میشود، گفت: اگر همزمان با افزایش سن افراد از مقدار کالری دریافتی در قالب استفاده از غذاهای انرژیزا کم نکنند، دچار چاقی، غبغب و افزایش قطر شکم میشوند.
وی تصریح کرد: سالمندان با افزایش وزن و تغییر سیستم بدن بیشتر در معرض افزایش چربی و فشار خون، بیماریهای قلبی - عروقی و بیماری مفصلی قرار میگیرند لذا مسئله عمده در تغذیه سالمندان، تناسب دریافت انرژی است.
وی با بیان این که برخلاف جوانان، سالمندان باید از تغذیه متعادلتری استفاده کنند، ادامه داد: اگر این امر رعایت نشود مسائل هضم و جذب و یا متابولیزه کردن مواد مغذی که از غذاها دریافت میکنند دچار آشفتگی میشود.
دکتر مظهری مصرف داروهای مختلف را به علت بیماریهای زمینهای موجب تداخل احتمالی با تغذیه سالمندان دانست و تاکید کرد: باید توجه داشت که سالمندان علاوه بر این که نیاز به تحرک و بهرهگیری از نور آفتاب دارند، در تغذیه آنها نیز باید مواد حاوی کلسیم و غذاهای حاوی پروتئین با ارزش بیولوژیکی بالا گنجانده شود تا این افراد بتوانند با تقویت قوای جسمی از کاهش نیروی دفاعی بدن جلوگیری کنند.
بهرهگیری از نور آفتاب و مصرف غذاهای پر کلسیم و پروتئیندار، عوارض عضلانی را در سالمندان میکاهد
رعایت نظم غذایی، پرخوری نکردن، به موقع خوابیدن و در جمع بودن پیشگیرنده از افسردگی و بیماریها در سالمندان
رییس انجمن تغذیه ایران با تصریح بر این که سالمندان آمادگی ابتلا به اغلب بیماریهای عفونی ریوی، گوارشی یا ایجاد امراضی در بافت اسکلتی، عضلانی و تاندونها را دارند، بیان کرد: از آنجا که این بیماریها اغلب به صورت پا درد، کمر درد و یا دردهای مختلف در این افراد ظاهر میشود لذا بهرهگیری از تغذیه مناسب تاثیر بسزایی در پیشگیری از این بیماریها در سالمندان دارد.
وی استفاده از موادی که حاوی ویتامینها، مینرالها و آنتی اکسیدانها هستند را برای سالمندان حائز اهمیت خواند و به ایسنا گفت: این افراد معمولا به علت عدم استفاده از سبزیجات و میوهجات و در نتیجه کمبود فیبر لازم در بدن در معرض یبوست قرار میگیرند.
وی افزود: عدم استفاده از تغذیه مناسب به بهداشت دهان و دندان سالمندان نیز آسیب میزند و با توجه به این که این افراد نمیتوانند غذا را خوب بجوند و نرم کنند، اغلب گرایش به غذاهایی دارند که به صورت تلیت و خیس شده در آب گوشت و آب مواد مختلف است که در نتیجه یک تغذیه یک بعدی و در نهایت گسترش سوء تغذیه را در این افراد در پی دارد.
این عضو هیات علمی دانشگاه، تنهایی و عدم برخورداری از توان مالی لازم را از عوامل مؤثر در نوع، کیفیت و ساعت تغذیه عنوان و بیان کرد: سالمندانی که تنها هستند و همسر یا خانواده خود را از دست دادهاند اغلب آسیب پذیرتر از افراد مسنی هستند که با همسر خود زندگی میکنند زیرا این افراد معمولا همدیگر را از نظر روحی حمایت میکنند، میل بیشتری به خوردن غذا در کنار هم دارند، مشکلات خود را با یکدیگر برطرف و عوامل شادیبخش خود را با هم تقسیم میکنند، اما سالمندانی که تنها هستند هیچ نوع وابستگی به سلامت و محیط اطراف خود ندارند بیشتر به مساعدت و همدلی نیاز دارند.
دکتر مظهری در پایان خاطرنشان کرد: علاوه بر رعایت نظم غذایی و به موقع خوردن غذا، پرخوری نکردن، مصرف کمتر شیرینیجات و غذاهای حاوی نمک و چربی زیاد و حتی به موقع خوابیدن از عوامل بسیار مؤثر در پیشگیری از افسردگی و بیماریهای مختلف در سالمندان است.
قزوین ، خبرگزاری جمهوری اسلامی
عضوهیات علمی دانشگاهعلوم پزشکی قزوین گفت:بدن سالمندان بیش از جوانان به پروتئین نیازدارد چراکه در دوران سالمندی توده بافت استخوانی و عضلانی کاهش یافته و ازسوی دیگر دراین دوران جذب پروتئین کاهش مییابد.
"اعظم قربانی" روز یکشنبه بهمناسبت روز جهانی سالمند درگفت وگو باایرنا افزود:گوشتهای کمچرب، مرغ، تخممرغ، ماهی، فرآوردهای لبنی کمچرب یا بدون چربی از منابع کم کالری یا با کیفیت بالای پروتیین هستند که باید در دوران سالمندی از آنها استفاده شود.
این عضوهیات علمی بیدندانی،خرابی دندان و مشکل جویدن در سالمندان را از دیگر علتهای ایجاد سوءتغذیه در افراد برشمرد و افزود: بیشتر سالمندان بهعلت نداشتن دندان سبزیجات و میوهها را از برنامه غذایی خود حذف میکنند، بدین ترتیب انواع ویتامینها، املاح وفیبرهای غذایی موردنیاز بهبدن نمیرسد.
بهگفتهعضوهیات علمی دانشگاهعلوم پزشکی قزوین، کمبود ویتامینهاو فیبرهای غذایی بیماریهای مختلفی نظیر یبوست را برای سالمندان بوجود میآورد.
این استاد دانشگاه اظهارداشت: نداشتن تحرک بدنی کافی و مصرف دارو نقش مهمی در ایجاد یبوست دارند ولی مصرف ناکافی آب و فیبرهای غذایی در بسیاری موارد از علتهای اصلی بروز یبوست دردوران سالمندی است، بنابراین سالمندان باید در طول روز ۱۳لیوان آب بخورند.
"قربانی" تناسب دریافت کالری، خوردن غذاهای کم چرب، کم نمک، پرکلسیم، پروتییندار، مصرف سبزی ومیوه، غذاهای حاوی ویتامینهای خوراکی و رعایت نظم غذایی را ازاصول تغذیه مناسب و پیشگیرنده از بیماریها درسالمندان برشمرد.
وی ادامهداد: سالمندان بهتر است کمتر از گوشتهای قرمز وبیشتراز حبوبات، ماهی و مرغ جهت تامین پروتیین استفاده کنند.
وی درپایان بهسالمندان توصیهکرد: از مصرف چای، قهوه قبل از خواب، افراط در مصرف غذاهای کنسروی، سسهای چرب، نمک جهت کاهش فشارخون، نوشابههای گاز دار و کافیئن جهت پیشگیری از پوکی استخوان و غذای چرب و سرخ شده، شیرینی، شکر، آب نبات، کیکهای خامهای و سبزیجات نفاخ نظیر کلم و گل کلم خودداری کنند.
خبرگزاری دانشجویان ایران - تهران
دبیر انجمن داروسازان ایران اظهار کرد: با توجه به این که مصرف اشتباه دارو در دوران سالمندی عوارض خطرناکی را به دنبال دارد لذا سالمندان باید دقت کنند که از داروهای خود با دقت، سر وقت و تنها با تجویز پزشک استفاده و از مصرف بیش از حد داروهای گیاهی نیز به شدت پرهیز کنند.
دکتر سید جواد سعید واقفی در گفتوگو با خبرنگار «بهداشت و درمان» خبرگزاری دانشجویان ایران با تاکید بر اینکه مصرف دارو در سالمندان هم از نظر نوع و هم از نظر مقدار باید تنها تحت نظر پزشک انجام شود، گفت: افراد سالمند باید توجه زیادی به مصرف دقیق داروها در زمانهای تعیین شده داشته باشند. لذا میبایست داروهای این افراد را در ظروف مخصوص و معمولا با رنگهای مختلف که نشان دهنده نوع و تعداد داروی مصرفی آنهاست، نگهداری کرد و در دسترس آنها قرار داد تامصرف دقیق دارو توسط این افراد فراموش نشود.
وی رعایت شیوههای درست مصرف دارو در سالمندان را بسیار مهم تلقی کرد و افزود: بسیاری از داروها در مورد سالمندان باید با حجم بیشتری از آب مصرف شوند و یا برای مثال داروهای پوکی استخوان باید حتما سر وقت مصرف شوند لذا افراد مسن باید توجه کنند که رعایت نحوه درست مصرف داروهای مختلف در سلامت آنها تاثیر بسزایی دارد.
دکتر واقفی با بیان این که نیاز مصرف افراد سالمند به دارو بیشتر از جوانان و میانسالان است، تصریح کرد: این امر تنوع دارویی بیشتر را برای سالمندان به دنبال دارد لذا مراقبت دارویی در این افراد بسیار اهمیت دارد، زیرا باید دقت شود که این افراد حتما از داروهای تجویز شده توسط پزشک مصرف کنند و از این طریق از خوردن داروهای اشتباه و در نتیجه مسمومیت دارویی در این افراد پیشگیری شود.
دبیر انجمن داروسازان در ادامه بر عدم مصرف دارو توسط سالمندان از روی چشم و هم چشمی و یا به توصیه نزدیکان تاکید کرد و به ایسنا گفت: مصرف دارو در افراد سالمند بدون مجوز پزشک بسیار خطرناک است و این امر در مورد داروهای سنتی و گیاهی نیز مورد تاکید است. زیرا علاوه بر اینکه امروزه داروهای گیاهی در کشور با استاندارد بینالمللی به شکل قرص، کپسول و شربت ساخته میشوند و از روشهای سنتی برای تهیه داروهای گیاهی استفاده نمیشود اما باید توجه داشت این داروها هرگز بیش از حد طبیعی و نیاز بدن نباید مصرف شوند.
دکتر واقفی در پایان عدم مصرف داروهای گیاهی بدون تجویز پزشک را برای سلامت سالمندان بسیار مضر دانست و خاطرنشان کرد: داروهای سنتی معمولا تاثیر مطلوبی در درمان دارند اما باید دقت شود که این داروها نیز نباید برای مثال به صورت چای معمولی و بیش از حد نیاز مصرف شوند زیرا عوارض جانبی آنها از این طریق افزایش مییابد. بنابراین اندازه و نوع دارو در سالمندان تنها باید توسط پزشک معالج تعیین شود.